College Echt-Susteren vraagt toestemming voor versneld bouwen van nog meer logistieke dozen

Morgenavond wordt de gemeenteraad van Echt-Susteren gevraagd om toestemming om versneld hier tussen industrieterrein De Loop en de Berkelaar logistieke dozen van totaal bijna 8 hectare (77.000 m2) te laten bouwen. Alle bomen hier langs de Oude Lakerweg moeten worden gekapt om plaats te maken. Dit bericht werd een week na de laatste gemeenteraadsverkiezingen bekend gemaakt.

De plannen zijn hier te lezen.

Als reden geeft de gemeente ‘de grote vraag vanuit de logistieke sector naar passende bedrijfsgebouwen’. En dat terwijl: – het groene monster tegenover Baakhoven nog steeds voor 30.000 m2 leeg staat;

– Katoen Natie een doos van 35.000 bouwt naast VDL Nedcar voor toeleveranciers van VDL Nedcar;

– het ernaast gelegen Mitsubishi (ook van Katoen Natie) vrij komt;

– Panattoni bouwt in Wessem een doos van 23.450 m2;

– Etcetera etcetera

Landelijk gezien schieten 43% van dit soort dozen in Brabant en Limburg uit de grond. Vooral voor het rondpompen van goederen uit China via Rotterdam naar Duitsland en Italië. Buitenlandse investeerders zijn goed voor 90% van alle nieuwe dozen. In de loodsen werken, zolang dat nog nodig is, vooral arbeidsmigranten. Nog meer af en aan rijdende vrachtwagens worden eveneens bestuurd door vooral buitenlandse chauffeurs. Als het zo doorgaat barst ook de straks verbrede A2 alweer uit haar voegen.

En de vraag is of dat over 15 jaar ook economisch nog steeds nodig is. Als je al überhaupt wilt dat er zoveel troep wordt geproduceerd, vervoerd, verkocht en weggegooid. En het gaat allemaal ten koste van grondstoffen die we hard nodig hebben voor het bouwen van woningen. Dat is slecht voor het klimaat en slecht voor onze natuur en leefbaarheid.

Zelfs Wouter Veldhuis van het College van Rijksadviseurs, adviesorgaan van de Regering, pleit al een jaar voor een bouwstop op logistieke dozen om eerst maar eens een nationaal beleid te vormen over wat we met de resterende schaarse ruimte (en bouwmaterialen!) in Nederland zouden moeten doen. Om te beginnen hebben we vooral behoefte aan woningen, meer groen en niet nog meer dozen. Ook geen groene of houten dozen met zonnepanelen erop en de gebruikelijke natuurcompensatie blabla zoals in dit geval. Allemaal zand in de ogen.

Maar Den Haag heeft de besluitvorming over dit soort projecten gedecentraliseerd naar de provincies en gemeenten. Denk aan Meta/Facebook in Zeewolde. De gemeente Echt-Susteren zou er daarom goed aan doen om zich nog eens achter de oren te krabbelen.

PS: stichting De Groene Sporenwolf heeft haar statuten aangepast en uitgebreid tot het hele bottleneck gebied.